Learning Forest @ Singapore Botanic Gardens

Singapore

Description

The Learning Forest is a new 9.8 Hectares expansion of Singapore Botanic Gardens. Before development, the area comprised of a mature secondary lowland forest (Tyersall forest) in the south, while in the north, there was a steep valley, with a narrow stream flowing along its base, surrounded by groups of large Albizia.

The project aimed to enhance and regenerate the existing habitats, create new areas with greater biodiversity, and highlight the lowland rainforest and wetland plant collections to engage and educate visitors regarding Singapore’s natural heritage.

The Learning Forest was designed with new visitor facilities, extensive new wetlands, replacement parking areas and themed walks encompassing a wide variety of lowland forest, bamboo, and wetland plant collections, whilst also conserving and improving the existing Southern Forest. The character of the Learning Forest is designed to be natural, wild, and adventurous. Elements such as the Wetlands Elevated Walkway provide spectacular high-level views of the lake, while the Mid Wetlands Boardwalk enables visitors to be very close to the water. In the Southern Forest itself, visitors experience the forest giants as they transition from the forest floor to the canopy level via the boardwalk, canopy walkway, and canopy web.

Landscape Architect

Stephen Caffyn Landscape Design

Property Type

Parks & Open Spaces

SLAA AWARD

Parks & Open Spaces

Outstanding

Area (sqm)

9.8

Year Built

Tags

  • Facebook - White Circle
  • LinkedIn - White Circle

Copyright © 2019 All rights reserved.

Singapore Institute of Landscape Architects (SILA)