Terminal 4 Changi Airport

Singapore

Description

T4 was envisioned to be a “people’s terminal”, within Changi International Airport. A destination and a movement place, defined by playful contemporary architecture, fun interiors and garden-like experiences. The landscape should respond by being similarly vibrant with a contrasting naturalistic and informal character that supports Singapore’s renowned garden vision. The aspiration for high volume spaces, natural light voids and skylights, with corresponding outer facades of floor to ceiling glazing could deliver a more open and friendly transition sequence for travellers, passengers and public. In combination with the architectural vision and open interiors, lush greenery and generous landscape plant spaces should create places for gathering, interaction, relaxation and movement. All delivering a beautiful, healthy and fresher green environmental experience to both travellers and visitors alike.

Although Terminal 4 is the smallest of all the terminals at Changi, its new technologies make it the most sophisticated and future ready of the already world-famous airport. That vision and aspiration was applied to landscape, not just in the site planning and arrival experience but within the terminal, to supersede the traditional visual barriers of airports and allow planting to sweep inside as a unique portal to Singapore, the “City in a Garden”. The landscape process and environmental systems that sustain that green portals within a demanding international airport environment, brings landscape and horticulture into the twenty-first century.

The overall landscape concept for T4 was carefully planned out to complement the architectural design and playful interiors, to articulate a uniquely Singapore experience for travellers. Playing with a recognizable visual form of “petals”, organic shaped landscapes repeat a vibrant pattern both horizontally and vertically along the road ways thresholds, carpark and right inside the terminal, with vibrant expressions alternatively in colour and in texture. This landscape is a statement of unique Singapore; city state, the red dot, and “City in a Garden”. About people movement, arrivals and fond farewells leaving an unforgettable memory and the promise of a warm returning welcome.

Landscape Architect

ICN Design International

Property Type

Civic & Institution

SLAA AWARD

Civic & Institution

Gold

Area (sqm)

195000

Year Built

2017

Tags

  • Facebook - White Circle
  • LinkedIn - White Circle

Copyright © 2019 All rights reserved.

Singapore Institute of Landscape Architects (SILA)